ÜGYFÉLFOGADÁSI
IDŐPONTOK
Hétfő
Kedd
Szerda
Csütörtök
Péntek
Szombat-Vasárnap
7:30 - 15:30
7:30 - 15:30
7:30 - 15:30
7:30 - 15:30
7:30 - 15:30
---------------

 
Erdély huszárcsapata negyedik alkalommal tartott toborzót Csíkszéken.

A hétvégi gyülekező Csíksomlyón volt pénteken. Szombaton toborzót szerveztek Csíkpálfalván és Csíkcsomortánban is. Innen indultak tovább a huszárok és a Csiki havasokon át tovább haladva a Gyimesek fele vették útjukat. Délután toborzó szerveztek Gyimesfelsőlok központjában majd elfoglalták szálláshelyüket és itt töltötték az éjszakát.
Vasárnap délelőtt 10,30 -ra érkeztek Gyímesközéplok község határába. Szőcs Elek huszárkapitányt vezette bandériumát a Gyimeskőzéplok-i előljárók fogadtták. Tovább majd közösen vonultak végig a falun szekerekkel és lovakkal. A program a falu központjában folytatódott. Itt összesereglettek a lakósok is az eseményre . A huszárkapitány endedély kért Mihók Péter polgármestertől a toborzóra. Az engedély megkapva kezdetét is vette az igazi huszáros rendezvény. A parancsnok felkérte az örmesterét, hogy olvassa fel Kossuth Lajos Ceglédi Beszédét. A lelkesítő beszéd után a legények verbunk tánca következett. A Csikszentimre-i „Zöld Fák"- fuvószenekar húzta a talpalávalót. A Gyimesközéplok-i népiviseletben felöltözött fiatalemberek (Tankó Péter, Jánó Barna, Prezsmer Fülöp és Tankó Jónás Endre ) is csatlakozott a huszárok táncához. " Ki ebből a kulacsból iszik, babájától elbúcsúzik" -hangzott el a verbunk után a nóta, megerősítve azt, hogy immár a négy Középlok-i fiatalember is a Csíki Mátyáshuszár Egyesület soraiba lépett. A háromszor is "VIVAT" megérdemelték a csángó legények.

Büszke közösségünk fiataljainkra akik az itthon maradást választják életcéljuknak és bátran megbírkóznak ennek kihívásaival. Tisztelik, értékelik és tovább viszik magyar népünk hagyományait.

A huszártoborzónak az értéke, a lóval és a lovas élettel való megismerkedés, a nemzeti öntudat ébresztése és a hagyományok ápolása.

A toborzó végével a huszárok és a fúvószenekar tagjainak a megvendégelésére került sor. Jutott bőven mindenkinek pálinka és kürtöskalács, de a víz is bőven fogyott mivel fényes napunk is erősebben ragyogot akkor ránk.

A végével a huszárkapitány összehívta csapatát köszönetet mondott a rekrutálásért és a hagyományos" Erőt Tisztességet „ köszöntéssel tovább indultak útjukra. A daliás paripák is mintha felvették a ritmust a zeneker dallamára és táncolva a nyeregben ülő huszárokkal, a szélben büszkén lengedező zászlókkal Gyimesbükk fele folytatták útjukat.

Mihók Edit
Könyvtáros
◄ Vissza
szombat, 2020. augusztus 08. 20:00:04
Eseménynaptár
EUR 4.8375
USD 4.0949
HUF(x100) 1.3977
GBP 5.3607

 
|
|
|
|
|
|