Helyi Roncsautó Program

Hétfőn 10 órakor kezdődött a használt autók kiselejtezését célzó helyi roncsautó-program – a Rabla Local –, amire magánszemélyek regisztrálhatnak. 3000 lejes díjat kaphatnak egy régi és környezetszennyező járműért cserébe.

A Környezetvédelmi Alap informatikai rendszerén (https://www.afm.ro/casare_auto_uzate.php) keresztül lehet jelentkezni a magánszemélyeknek 2023. augusztus 31-e 16:30-ig, vagy a programban részt vevő települések számára elkülönített költségvetés kimerüléséig. Gyimesközéplok esetében ez 30. autót jelent!

Hétfőn 10 órakor kezdődött a használt autók kiselejtezését célzó helyi roncsautó-program – a Rabla Local –, amire magánszemélyek regisztrálhatnak. 3000 lejes díjat kaphatnak egy régi és környezetszennyező járműért cserébe.

A Környezetvédelmi Alap informatikai rendszerén (https://www.afm.ro/casare_auto_uzate.php) keresztül lehet jelentkezni a magánszemélyeknek 2023. augusztus 31-e 16:30-ig, vagy a programban részt vevő települések számára elkülönített költségvetés kimerüléséig. Gyimesközéplok esetében ez 30. autót jelent!

A Környezetvédelmi Alap Igazgatósága a programra jelentkezni kívánó természetes személyek számára a honlapján közzétette a felhívást, amelyet javasoljuk áttekinteni a későbbi regisztráció érdekében. Az AFM által közzétett felhívás letölthető PDF formátumban, illetve megtekinthető a következő címen is:

https://afm.ro/main/programe/casare_auto_uzate/2023/anunt_pf_rabla_local_25.07.2023.pdf

 

Fontos!

A járművek PROGRAMBA való beiratkozásának feltételei:

 A használt jármű akkor minősül támogathatónak, ha:

– szerepel Gyimesközéplok Önkormányzatának adónyilvántartásában;

– a Roncsautó Program igénylésének időpontjában a jármű minimum 15 éves, vagy annál idősebb;

– Euro 3 vagy annál alacsonyabb szennyezési normával rendelkezik;

– tartalmazza az alapvető alkatrészeket: motor, sebességváltó, futómű, karosszéria, alváz, valamint a járműfunkciókat irányító elektronikus berendezéseket, és katalizátorokat, ha ezeket gyárilag felszerelték.

A jármű tulajdonos természetes személyekre vonatkozó feltételek:

– lakhelyük vagy tartózkodási helyük Gyimesközéplok területén van (személyi igazolvány);

– legalább 5 éve tulajdonosa a nevére bejegyzett használt gépjárműnek, amely szerepel az a helyi adónyilvántartásában, kivéve azt a természetes személyt, aki törvényes osztozkodás vagy öröklési eljárás eredményeként vált tulajdonossá;

– nincs adó-, bírság- és járulékfizetési hátralékuk sem a helyi, sem az állami kasszába (adóigazolás);

– nem rendelkeznek jogerős ítélettel környezetvédelmi bűncselekmények miatt (bűnügyi nyilvántartás);

 – nem használhatják fel ugyanazt az autót más finanszírozási programokhoz (egyéni felelősségvállalási nyilatkozat).

 A támogatásban részesülő személyek kötelesek arra, hogy:

– leadják a járművet selejtezésre, és töröljék a közúti és adóügyi nyilvántartásból; (A feliratkozások után a programban részt vevő magánszemélyek átadják a 15 évesnél régebbi járműveket az engedéllyel rendelkező autóbontóknak. Az autó leselejtezéséről szóló igazolást el kell juttatniuk a Gépjármű-nyilvántartási és Jogosítvány-kibocsátó Igazgatósághoz (DRPCIV), ahol a járművet törlik a forgalomból)
– nem vásárolnak Euro 5-ös és/vagy alacsonyabb szennyezési normájú gépkocsit a roncsautó programban elnyert támogatást követő 3 éven belül.

A platformon való regisztráció előtt először létre kell hoznia egy felhasználói fiókot (ha még nem rendelkezik ilyennel).

 Az AFM weboldalon való fiók létrehozásának lépései:

1. Lépjen be az AFM weboldalára (afm.ro );

2. Menjen a „Programe de finanțare” menüpontra a bal felső sarokban;

3. A megnyíló oldalon válassza ki a „Casarea autovehiculelor uzate” négyzetet;

4. Itt találja a pirossal jelölt szöveget: „În atenția persoanelor fizice care doresc înscrierea în cadrul programului Rabla local!!”, amely az AFM által közzétett és fent említett felhívás;

5. A piros üzenet jobb oldalán talál egy zöld mezőt „Creare conturi depunere dosare”;

6. Az újonnan megnyíló oldalon lépjen a kék „ Conectare ” gombra, és válassza ki ezt az opciót: „Conectați-vă la contul existent”, ha már rendelkezik fiókkal az AFM weboldalán vagy „Creează cont „, ha új fiókot szeretne létrehozni;

7. Először adja meg az e-mail címét, és győződjön meg róla, hogy helyes a megadott e-mail cím, valamint gyorsan be tud lépni, hogy hozzáférjen a kiküldött ellenőrző kódhoz. Ezután töltse ki a többi meglévő mezőt a szükséges adatokkal.

8. Kattintson a „Creează cont” gombra.

 Ezzel létrehozza a felhasználói fiókot. Ez a lépés elengedhetetlen a programban való részvételhez.

A regisztráció 2023.07.31-én, hétfőn 10:00 órakor nyílt meg.

Ettől az időponttól kezdve jelentkezzen be a létrehozott fiókba, és kövesse az AFM által közzétett és fent említett közleményben szereplő utasításokat az alábbiak szerint:

1. Jelentkezzen be a fiókjába;

2. Válassza ki azt a finanszírozási programot, amelyre pályázni kíván: a lefelé gördülő listából válassza ki a „Înscriere persoane fizice – Casarea autovehiculelor uzate” címűt;

3. Menjen a „Selectează UAT” zöld mezőre;

4. Válassza ki „județul Harghita” és „Primăria Lunca de Jos”, majd kattintson a kék pipára;

5. Kattintson a „Către înscriere persoană fizică” zöld mezőre;

6. Adja meg a használt járművek azonosító adatait és alvázszámát. A támogatási kérelem az Ön tulajdonában lévő összes használt járműre vonatkozóan egy kérelemben kerül benyújtásra. Új jármű felvételéhez nyomja meg a „+” gombot;

7. Kattintson a zöld „Înscriere” gombra;

8. A regisztrációs űrlap kitöltéséről visszaigazolást kap.

A természetes személyek regisztrációs szakaszának befejezése után a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága elküldi Gyimesközéplok Önkormányzatának a programra jelentkezők listáját. Gyimesközéplok Önkormányzata csak azokkal a pályázókkal köt finanszírozási szerződést, akik szerepelnek a listán, valamint megfelelnek az összes pályázati feltételnek.

PROGRAM

H: 9:00 - 11:30; 12:00 - 15:00

K: 9:00 - 11:30; 12:00 - 15:00

Sze: 9:00 - 11:30; 12:00 - 15:00

Cs: 9:00 - 11:30; 12:00 - 15:00

P: 9:00 - 11:30; 12:00 - 14:00
Szo-V: zárva

KAPCSOLAT

Tel.: +40-266.339.610

Fax: +40-266.339.610
        +40-266.339.762

E-mail: primarialunca@gmail.com

CÍM

537145 Lunca de Jos,
str. Principală, Hargita megye,
Románia
dweb logo
cookieA sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában.